Spännande studie bevisar att blommor ger lycka och själslig hälsa

blommor gör oss lyckliga

blommor gör oss lyckliga

Blommor gör oss lyckliga, lindrar stress och har positiva effekter på vårt känslomässiga välbefinnande, säger en vetenskaplig rapport från State University of New Jersey.

Naturen förser oss med ett enkelt sätt att förbättra vår emotionella hälsa, nämligen blommor. Det har påvisats av beteendeforskare vid Rutgers, The State University of New Jersey.

Blommor triggar lyckokänslor, höjer känslan av livskvalitet och påverkar vårt sociala beteende på ett positivt sätt som är långt utöver vad man tidigare trott.

Jeannette Haviland-Jones om blommor och lycka
Dr. Jeannette Haviland-Jones, forskningsledare
Det som är mest spännande med denna studie är att den utmanar etablerade vetenskapliga föreställningar om hur människor kan påverka vardagshumöret på ett naturligt och hälsosamt sättJeannette Haviland-Jones, professor i psykologi vid Rutgers University

Under 10 månader undersökte forskningsteamet sambandet mellan blommor och välbefinnande genom att studera 382 försökspersoners känslomässiga och beteendemässiga reaktioner av blommor i olika situationer. Forskningsresultaten visar tydligt att blommor är en naturlig stämningshöjare och har en positiv effekt på vårt välbefinnande.

Metod

Deltagarna visste inte att studien handlade om blommor. De blev intervjuade angående hur deras känsloliv hade varit de 2-4 föregående dagarna. Sedan fick de, som tack för att ha varit med i studien, ta emot olika gåvor, ovetande om att just detta var den centrala delen av studien.

En tredjedel av deltagarna fick fruktkorgar, en tredjedel fick ett stort, fint doftljus med stake, och en tredjedel fick en blombukett med rosor, liljor och utfyllnad. Alla tre gåvorna hade god men mild doft, flera glada färger och samma ekonomiska värde.

Man mätte ansiktsuttryck vid mottagandet av gåvorna och gjorde sedan en ny intervju om försökspersonernas känsloläge några dagar senare.

Omedelbar lycka samt humörförändring på längre sikt

Vid mottagandet av gåvan observerades försökspersonens ansiktsuttryck. 100 % av de som fick blommor reagerade omedelbart med ett Duchenne-leende – det leende som påvisar spontan och äkta lycka. Resultatet var annorlunda med dem som fick frukt och ljus. 10 % av de som fick fruktkorgen reagerade inte med Duchenne-leende och 23 % av de som fick det fina doftljuset reagerade inte heller med Duchenne-leende.

Vid den andra intervjun svarade enbart de som mottagit blommor att de upplevt en ökning av positiva känslor tiden efter att de mottog gåvan. Mottagarna av ljus och fruktkorg hade endast upplevt en marginell effekt på känslolivet, i båda fallen negativa.

De som mottagit blommor hade även erfarit en positiv effekt på sitt sociala liv. De var till exempel mer benägna att ta kontakt med andra människor och att samtala om intima saker. Blommorna hade alltså inte bara effekt på känslorna, utan även på mottagarens beteende.

Sunt förnuft säger oss att blommor gör oss glada. Nu visar vetenskapen, dels att blommor gör oss gladare än vi trodde, men även att blommor har starkt positiva effekter på hela vårt emotionella välbefinnande.Dr. Haviland-Jones
Vetenskaplig studie om blommors påverkan på vårt emotionella välbefinnande

Ovanstående sammanfattar den första av studiens tre delar. De andra två kan du läsa mer om själv i studien (länk nedan). Det sammantagna resultatet kan summeras i följande fyra punkter:

1. Blommor ger omedelbara lyckokänslor

Alla studiedeltagare reagerade med ”äkta” Duchenne-leenden när man tog emot blommor och visade extraordinär glädje och tacksamhet. Denna reaktion var universell, och förekom i alla åldersgrupper.

2. Blommor har en långsiktig positiv effekt på humöret

Specifikt rapporterade studiedeltagare att de kände sig mindre deprimerade, oroliga och irriterade efter att ha fått blommor, och visade en större känsla av glädje och tillfredsställelse med livet.

3. Blommor främjar nära och intima relationer

Förekomsten av blommor inspirerade till att ta kontakt andra människor och till att ha intimare samtal med familj och vänner.

4. Man vill dela med sig av den glädje blommor ger

I studien undersöktes var i sina hem människor placerar sina blommor. Till skillnad från de andra gåvorna placerades blommorna i öppna ytor väl synliga för besökare, som i hall, vardagsrum och matrum. Man vill dela med sig av blommor. Glädjen delas och blir dubbel glädje!

Blommor väcker positiva känslor hos dem som kommer in i ett rum. De gör rummet mer välkomnande och skapar en varm och generös atmosfär.Dr. Haviland-Jones

Källa:
Evolutionary Psychology human-nature.com/ep – 2005. 3: 104-132
Original Article An Environmental Approach to Positive Emotion: Flowers

Ladda ner rapporten här ?

Beställ blommor här ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.