7 enkla tips för att din blombukett ska stå sig länge

Få blombuketten att stå sig länge

Få blombuketten att stå sig länge: 7 tips för skötsel

Hur får man sin blombukett med snittblommor att stå sig länge?

Självklart vill vi njuta av blommorna så länge som möjligt och därför kan man förstås hitta mångahanda tips att läsa på nätet.

Tyvärr finns det även gott om myter och felaktigheter bland tipsen. En myt som är seglivad är att rosor skulle stå sig längre i hett vatten. Sanningen är att alla blommor står sig längre i kallt vatten.

Mångdubbla bukettens livslängd med rätt skötsel

Hur stor betydelse har då den här lilla extra omsorgen dina buketter? Är det värt besväret att sköta om snittblommorna?

Absolut! De här enkla små skötseltipsen kan faktiskt mångdubbla livslängden hos din blombukett, förutsatt att blommorna var färska och välskötta innan du fick dem.

Här är sju enkla tips som får dina snittblommor att hålla sig fräscha och vackra längre:

1) Snitta rätt

Snitta blomorna rätt så att de står sig länge
Snittytan är viktig. Skär snett med en vass kniv precis innan du sätter blommorna i vatten.

Snitta (skär av) varje blomstjälk längst ner med en ren och vass kniv. Lägg snittet snett. En större snittyta ger bättre näringsupptag. Använd inte en sax för då trycker du ihop kärlrören i stjälken så att den inte suger upp näring lika bra.

2) Kallt vatten

Sätt blombuketten i en ren vas med kallt vatten. Detta gäller alla snittblommor. Glöm varmt vatten. Det använder man bara om man vill att blommorna ska slå ut snabbt. Värme påskyndar nedbrytningen av blommorna.

3) Lilla påsen

Tillsätt hållbarhetspreparatet som följer med i en liten påse. Det innehåller både näring och bakteriedödande medel. Ibland hör man att man ska lägga sockerbitar i vattnet. Socker ger visserligen näring till blommorna, men även till mikroorganismerna, som snabbt växer till och täpper igen blommornas kärlrör. Därför måste näringen kombineras med bakteriedödande medel.

4) Inga blad i vattnet

Om du har blad och växtrester i vattnet så kommer det att göra att alger växer snabbare, vilket täpper igen stjälkarnas kärlrör och hindrar näringsupptaget. Dessutom finns ett ämne i bladen som fungerar som ett gift om det sugs in i stjälken.

5) Tänk på temperaturen

Vid 21 grader åldras blomman 10 gånger snabbare än vid 0 grader. Så om du har en sval plats där du kan ställa blombuketten på natten så kommer den att hålla sig längre.

6) Byt vatten

Byt vattnet ungefär varannan dag eller när det ser ofräscht ut. Byt också vas eller diska den så att du får bort bakterierna som klänger sig fast på insidan. Då kan även passa på att snitta blommorna igen.

Ingen frukt nära blommorna7) Akta för frukt och drag

Ställ inte frukt i närheten av buketten. Frukten utsöndrar en gas som gör att buketten åldras. Buketten åldras också om den står dragigt, eftersom det får den att ”andas” fortare.

Stanna upp och njut!

Med dessa enkla tips kan du njuta av dina blommor länge – dessutom mår du bra av att pyssla om dina blommor då och då!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.